header

 

 Liity jäseneksi

Hae sivuilta

Yyterissä toteutetaan harrastushaaveita laittamalla vaikka tuoli purjelautaan

Pyörätuoli tai liikuntarajoitteisuus ei ole este harrastaa purjelautailua tai lähteä vaellukselle, todettiin torstaina 15.8. Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Tiilimäen kampuksella järjestetyssä Kaikille avoin vesi- ja luontoliikunta -seminaarissa. Purjelautaan voidaan kiinnittää istuin ja vaikeakulkuiselle metsäpolulle pääsee yksipyöräisen maastokärryn kanssa.

– Antakaa laji niin kehitämme ratkaisun, joka tarjoaa kaikille yhtäläiset mahdollisuudet osallistua ja kokea liikunnan riemu. Aina löytyy jokin soveltamismahdollisuus, kuvasi lehtori Kati Karinharju muun muassa soveltavaa purjelautailua Yyterissä ensimmäisenä Suomessa kehittäneen SAMKin Kaikkien Yyteri -hankkeen toiminta-asennetta.

Yyterin tuulista ovat jo viitenä kesänä voineet nauttia kaikki erilaisten purjelautailuun soveltuvien välineratkaisuiden avulla.

– Yyterissä rannalle jäävät tyhjät pyörätuolit eivätkä niiden käyttäjät, Karinharju siteerasi porilaista purjelautailua harrastavaa Emilia Mäkirantaa.

 

Kuva 1 Emilia Makiranta netti

 

Pyörätuolia käyttävä Emilia Mäkiranta on ollut mukana kehittämässä Yyterissä soveltavaa purjelautailua. Ensimmäisen kerran hän pääsi tandemlaudalla avustajan kanssa vesille kesällä 2009.

Seminaarin avannut, heinäkuussa 100 m pyörätuolikelauksen maailmanmestaruuden voittanut, Lontoon paralympiavoittaja Toni Piispanen nosti esiin ison muutoksen, joka on viime vuosina saavutettu urheilun ja liikunnan yhdenvertaistumisessa.

– Ihmiset nähdään paremmin urheilijoina ja jonkin lajin harrastajina, ei vammansa kautta erilaisina, Piispanen totesi.

Yhdenvertaisuutta on edistänyt esimerkiksi paralympialaisten ja olympialaisten kisaorganisaatioiden yhdistyminen, mikä heijastuu myös kisojen ulkopuolelle valmentautumiseen ja muihin liikunnan tukipalveluihin.

Kuva 3 Jarmo Patana Matti Hamalainen Heikki Rama Boyana Kotseva Anna Laitinen

 

 Kuvassa (vasemmalta) Jarmo Patana (laudalla), Matti Hämäläinen (vedessä), Heikki Rämä, Boyana Kotseva ja Anna Laitinen (laudalla). Patana ja Laitinen osallistuivat Yyterissä tänä kesänä Special Olympics -tapahtumaan ja pääsivät kokeilemaan surffilaudalla melontaa.

 

Uutena liikunnan harrastamista pyörätuolilla mahdollistavana toimintavälineenä seminaarissa esiteltiin mm. telaketjuilla varustettu ajoalusta, jonka avulla pyörätuolilla pääsee liikkumaan helpommin omatoimisesti haastavassa maastossa, kuten metsässä, hiekalla tai lumessa.

Kuva 5 pyoratuoli jai rannalle

Kansainvälinen seminaari keräsi Poriin viitisenkymmentä soveltavan liikunnan, kuntoutuksen ja esteettömyyden ammattilaista. Seminaarin järjestivät yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulu, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja Malike - matkalle, liikkeelle, keskelle elämää.

 

 Yyterissä orpona rannalla nököttävät pyörätuolit, eivät niiden käyttäjät.

 

Kuvat: SAMK, Kaikkien Yyteri

 _______________________________________________________________________

 

Uutisikkuna: Fysioterapia ja kuntoutus mediassa