header
Miten ja milloin fysiotera-
peutti voi edistää sinun ja läheistesi terveyttä?
  kansi liite 1 2013
 

 

 Liity jäseneksi

 

ota yhteytta

 

SY fysi RGB sininen

 

Hae sivuilta

Jäsenten kirjautuminen- 29.9.2017 -

 

Fysioterapeutti on usein vammaisen lapsen ensi kosketus liikuntaan ja se, joka puolustaa lapsen oikeutta osallistua koululiikuntaan, toteaa fysio- ja lymfaterapeutti, fysioterapiayrittäjä Päivi Tolppanen.

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry nimesi Päivi Tolppasen Vuoden Fysioterapiayrittäjäksi 2017 Laukaan Peurungassa 29.-30.9.2017 järjestetyillä FYSI-Yrittäjäpäivillä. Vuoden Fysioterapiayrittäjää palkitsemassa oli myös yhteistyökumppani Fennia. Viking Line lahjoitti Vuoden Fysioterapiayrittäjälle kahden hengen luksusristeilyn Tukholmaan. Koulutustapahtumaan osallistui 150 kuntoutusalan ammattilaista.

Päivi Tolppanen FYSI

Päivi Tolppanen on erinomainen esimerkki siitä, että päättäväisellä asenteella ja tavoitteellisella työllä on mahdollista saavuttaa unelmiaan eri elämänalueilla silloinkin, kun tiellä on ylimääräisiä haasteita. Hän on näkövammaisena urheilijana edustanut Suomea Paralympialaisissa lajeinaan sekä maalipallo että judo.

Näkövammaisena Päivi Tolppanen on joutunut joissakin matkan käänteissä jopa suutahtamaan saavuttaakseen itse itselleen asettamansa tavoitteet. – Olen syntynyt vuonna 1977 ja peruskouluikään tullessani jouduimme riitelemään oikeudestani päästä tavalliseen peruskouluun sen sijaan, että olisin ajan tavan mukaan lähtenyt opiskelemaan sisäoppilaitokseen, jossa esimerkiksi tie lukioon olisi käytännössä katkennut. Suuttua piti myös vuonna 1997, jolloin pyrin Tampereelle opiskelemaan fysioterapiaa ja sain 0 pistettä – perusteluna se, että olen näkövammani vuoksi täysin soveltumaton ammattiin. Puoli vuotta myöhemmin pyrin Mikkeliin ja valmistuin sieltä fysioterapeutiksi vuonna 2001.

CV kertoo, ettei näkövamma ole haitannut ammattiuraa piirunkaan verta. Työvuosia on kertynyt positiiviselle, tarmokkaalle naiselle katkeamaton sarja sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Tällä hetkellä Päivi tekee liian pitkiä päiviä omassa yrityksessään Hyvinkään Fysioterapia Oy:ssä. – Kun työnantajani Jaana Laakko kertoi vuonna 2012 haluavansa vetäytyä yrittäjän vastuusta, päätin ryhtyä yrittäjäksi – varsinkin kun Jaana jäi tuntitöihin katsomaan, etten mokaile liikaa. Olin juuri lopettanut aktiiviurani vammaisurheilijana Lontoon paralympialaisiin, joten ajoitus oli hyvä. Olen nauranut, että ensin urheilin terveydelläni ja nyt sitten taloudellani. Yrittäjänä toimiminen muuttuvassa toimintaympäristössä on haasteellista.

Yritys on kasvanut Päivin vedossa ja työllistää jo yhdeksän kuntoutusalan ammattilaista. – Kun joku työntekijä on lähtenyt äitiyslomalle ja hänelle on otettu sijainen, molemmat ovatkin jääneet taloon, kun töitä on riittänyt.

Kuntohoitaja-äidin tytär Päivi kuuluu niihin fysioterapeutteihin, jotka alun perin vannoivat, että tuolle alalle en ainakaan lähde. – Opiskeltuani stipendiaattina vuoden USA:ssa bisnesenglantia, mieli kuitenkin muuttui. Käytyäni maailmalla kokemassa toisenlaista arvomaailmaa, huomasin tämän työn arvokkuuden.

Fysioterapeutin työn clue on Päivi Tolppasen mukaan ihmisten kohtaaminen. – Ala kehittyy hurjaa vauhtia ja olen itse monien kollegojeni tapaan innokas kouluttautuja. Faskiakoulutuksessa meni näkökulma anatomiaankin uusiksi! Silti väitän, että vielä tärkeämpää kuin huipputaito on ihmisen kohtaaminen ja kuuleminen.

Päivi Tolppanen ajaa asiakkaidensa asiaa myös seuraamalla aktiivisesti sote-uudistusta ja osallistumalla omalla alueellaan käynnissä olevaan valinnanvapauskokeiluun, Keski-Uudenmaan soteen. Hän kuuluu niihin rohkeisiin, jotka uskaltavat tuoda pk-yrittäjien ja heidän asiakkaidensa äänen kuuluviin yhteisissä keskustelutilaisuuksissa.

– Emme voi olla varmoja siitä, millaisena uudistus toteutuu, mutta mukana on oltava. Miten muuten osaa varautua tulossa olevaan muutokseen? Kannan henkilökohtaisesti huolta vaikeavammaisten asiakkaiden kuntoutuksesta: Kela on rakentanut toimivan järjestelmän, jossa kilpailutus takaa kuntoutujille laadukkaan kuntoutuksen. Miten on jatkossa, jos tämä järjestelmä romuttuu?

Tie tähtiin voi aueta vammasta huolimatta

Kaiken muun ohella fysioterapiayrittäjä Päivi Tolppanen on mukana Tie tähtiin -ohjelmassa, jonka tavoitteena on kannustaa eri tavoin vammaisia lapsia ja nuoria liikuntaan ja tarjota tietoa eri vammaisurheilulajeista harraste- ja kilpailutoimintana. Luottamustehtävä Suomen

Paralympiakomiteassa alkoi tammikuussa 2017.

- Tie Tähtiin-projektin urheilija-poolista löytyy vammaisurheilijoita, jota toimivat roolimalleina ja esimerkkeinä siitä, mitä vammainen liikunnan harrastaja voi parhaimmillaan saavuttaa, Päivi Tolppanen toteaa.

- Projektin liikkeelle laittaneet liikunnan alan ammattilaiset ovat ymmärtäneet, että me fysioterapeutit olemme vammaisen lapsen ja nuoren ensi kosketus liikuntaan. Usein me olemme myös niitä, jotka puhumme vammaisten oikeudesta koululiikuntaan ja kannustamme heitä myös harrasteliikuntaan. Itse koen, että tässä alkuvaiheessa yksi tärkeimmistä tehtävistä on tiedon jakaminen juuri primus moottoreille, fysioterapeuteille. Toivon, että heillä on mahdollisuus viedä sanaa eteenpäin, jotta Tie tähtiin aukeaa mahdollisimman monelle, Vuoden Fysioterapiayrittäjä sanoo.

Kuntoutusalan mikro- ja pk-yrityksiä edustava Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on valinnut Vuoden Fysioterapiayrittäjän vuodesta 1995 alkaen.

Lisätietoja:     

Päivi Tolppanen, 040 770 0204, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  , www.hyvinkaanfysioterapia.fi
Paula Sarias, puheenjohtaja, FYSI ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0400 687 243
Leila Salonen, toiminnanjohtaja, FYSI ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 040 749 8706
 

 

Lue pdf-tiedostona TÄSTÄ
 
Lue taustafaktaa TÄSTÄ

 

 
_______________________________________________________________________ 

Uutisikkuna: Fysioterapia ja kuntoutus mediassa