header

Hae sivuilta

Onko fysioterapeutilla lupa hoitaa syytä – ei pelkkää oiretta?

Asiakas saapuu fysioterapeutin vastaanotolle pahimpana ongelmanaan alaraajan puutumisoire. Lanneselän mangneettikuvauksessa on todettu protruusio yhdessä välissä ja annulusvauriota toisessa. Lähetteessä on erikseen kielletty MDT-menetelmän käyttö (ilman perusteluja) ja lisäselvityskohtaan on kirjattu: lihaskireyksien purku käsittelyin ja fysikaalisilla tekniikoilla.

Kela on tänä vuonna ottanut käyttöön auditoinnin myös sairasvakuutuskorvausten osalta. Näissä auditoinneissa on otettu kantaa siihen, mitä lähetteellä on määrätty hoidoksi ja mitä on tehty. Mikäli asiakas saa sairasvakuutuskorvausta, ei lähetteen ohjeistuksesta tule poiketa. Kelan ohjeistuksen mukaan fysioterapeutti saa tässä tapauksessa siis käyttää vain käsittelyitä ja fysikaalisia tekniikoita.  Eri terapiamuotojen vaikuttavuudella tai tieteellisellä näytöllä ei tässä ole sijaa.

Terapeuttista harjoitteluakaan ei kaiketi asiakkaan ohjelmaan saisi ottaa, mutta toisaalta: jos opastus ja harjoittelu on erikseen lääkärin taholta kielletty, voi asiakkaan motivoimisessakin olla pienehköjä haasteita. Miksipä hoitaa syytä kun voidaan hoitaa pelkkää oirettakin? (Huomatkaa: tämä oli sarkastinen toteamus).

Ovatko MDT, OMI, Maitland, terapeuttinen harjoittelu, manuaaliset käsittelyt, fysikaaliset hoidot tai mikä tahansa ammattikuntamme käyttämä työkalu sen parempi tai huonompi asiakkaan ongelman ratkaisemisessa? Kaikki edellä mainitut ovat nimenomaan työvälineitä tavoitteeseen pääsemiseksi. Tavoite on kaikissa menetelmissä kuitenkin sama: asiakkaan toimintakyvyn palauttaminen, elämänlaadun parantuminen, kivun lievittyminen ja ONGELMAN RATKAISU. Pelkkää oiretta hoitamalla näihin tavoitteisiin ei taideta nykykäsityksen mukaan päästä millään työkalulla. Paras tieteellinen näyttö pitkällä aikavälillä taitaa tällä hetkellä alaselkäkipujen hoidossa olla siitä terapeuttisesta harjoittelusta.

Asiakkaan kannalta oleellista olisi, että terapeutin työkalupakissa olisi mahdollisimman laaja ja tämänhetkisen parhaan tietämyksen mukainen valikoima erilaisia työkaluja. Jokaisen asiakkaan ongelma on yksilöllinen, ja tämä on terapian suunnittelussa huomioitava. Jokaiselle asiakkaalle tehdään fysioterapeutin alkututkimus, jonka pohjalta tehdään kliiniset johtopäätökset ja valitaan hoitolinja.

Ammattikuntamme on esimerkillisen aktiivista porukkaa kouluttamaan itseään uusimpaan tietoon ja taitoon. Fysioterapeutin tutkinto antaa valmiudet kliiniseen päättelyyn ja oikeuttaa itsenäiseen työskentelyyn terveydenhuollon laillistettuna ammattihenkilönä.

Toivon, että tulevaisuuden tie antaa meille mahdollisuuden asiakaslähtöisempään, näyttöön perustuvaan terapiaan, eikä fysioterapeuttien käsiä sidota ja palata 70-luvulle.

Susanna Antikainen

Kirjoittaja on Fysioterapeutti, Fysio Center Jyväskylä Oy:n toimitusjohtaja ja Fysi ry:n hallituksen jäsen

 

 

 

Kanta-juna vie edelleen ja yrittäjätpä eivät enää ...
Mistä löytyy rohkea päättäjä?
 

Kommentit

Ei kommentteja